sad
vc: ektrema lokoalne
pierwsza pochodna
po x=3x
2 po y=−6y
2
Liczymy pochodne cząstkowe drugiego rzędu
po xx=6x po yx=0
xy=0 po yy=−12y
Z pochodnych cząstkowych drugiego rzędu tworzymy wyznacznik
|6X 0 |
w=|0 −12Y |
pary licz z układu równan to
p1(1,1)
p2(1,−1)
p3(−1,−1)
p4(−1,1)
i potem jak licze wyznaczik dla kazdego pkt
to wychodza mi 2 ekstrema dla p2(minimum) i p4(maximum)
ale w odp mam zejes tlko minimum
18 lut 15:00
vc: ?
18 lut 15:17
vc: ?
18 lut 15:29
yyh: nie napisales woru funkcji
mamy se go wyczarowac?
18 lut 16:07
yyh: wzoru*
18 lut 16:07
vc: wzór funkcji
x3−2y3−3x+6y+1
18 lut 20:29
19 lut 12:00
vc: ale mam dobrze czy nie xD?
19 lut 15:39
aniabb: jeśli masz te cyferki których tu nie napisałeś ale uwzględniłeś to tak
19 lut 15:42
vc: jakie cyferki ?
19 lut 15:46
aniabb: pierwsza pochodna
po x=3x2−3 po y=−6y2+6
19 lut 15:49