...
Agata:
∞
k=0
Wiem, że ten szereg jest ROZBIEŻNY.
I muszę policzyć jego sumę (tą ogólną) i nie wiem jak...
Gdyby był zbieżny zastosowałabym wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego...
A w tym przypadku, jak policzyć sumę?
18 lut 13:28
g: Policz sumę dla k=0 do n.
18 lut 14:51
Adamm: ciąg sum częściowych jest rosnący
stąd wynika że szereg ma granicę (skończoną lub nie)
a że jest rozbieżny, to skończonej granicy mieć nie może
czyli suma = ∞
18 lut 15:39
Agacia: Dziękuje Adamm bardzo.
18 lut 16:02