przy dzieleniu liczb całkowitych a i b przez 5 otrzymujemy odpowiedniu 1 i2. Obl
alinka: przy dzieleniu liczb całkowitych a i b przez 5 otrzymujemy odpowiedniu 1 i2. Oblicz jaką recztę
otrzymujemy przy dzieleniu sumy kwadratów a i b, sumy sześcianów i sumy liczb
18 lut 12:39
Satan: a = 5k + 1, k ∊ ℤ
b = 5j + 2, j ∊ ℤ
Zakładam, że w poleceniu chodzi o dzielenie tych sum przez 5:
a2 + b2 = (5k + 1)2 + (5j + 2)2 = 25k2 + 10k + 1 + 25j2 + 20j + 4 =
5(5k2 + 2k + 5j2 + 4j + 1)
Czyli widać, że reszta jest równa zero. I analogicznie następne.
18 lut 13:48
Adamm: a≡1, b≡2 mod 5
a2+b2≡1+4≡0 mod 5
a3+b3≡1+8≡4 mod 5
a+b≡3 mod 5
odp. 0, 4, 3
18 lut 15:30