3 | ||
mam wykazać że funkcja ma minimum lokalne równe p i to p wynosi 6 | funkcja ma wzó | |
4 |
P | ||
f(x)=x2− | , G | |
X |
2x3+p | p | |||
moja pochodna f'(x)= | =0⇔x= − 3√ | |||
x2 | 2 |
p | p | 27 | |||||||||||||
(− 3√ | )2 − | =p powinno wyjść | ale jak ? mi wychodzi | ||||||||||||
2 |
| 4 |
p | ||
(3√p/2)2 + | = p | |
3√p/2 |
p | |
+p = p*3√p/2 | |
2 |
3p | |
−p*3√p/2=0 | |
2 |
3 | ||
p( | −3√p/2)=0 | |
2 |
3 | ||
p=0 ∨ 3√p/2= | ||
2 |
p | 27 | |||
p=0 ∨ | = | |||
2 | 8 |
27 | ||
p=0 ∨ p = | ||
4 |
p | p | |||
− | = + | |||
−3√p/2 | 3√p/2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |