matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podobieństwo
Ola:
Kartkę papieru złożono wzdłuż krótszego boku. Otrzymano prostokąt podobny do całej kartki .wyznacz stosunek długości boków kartki przed złożeniem
18 lut 11:39
aniabb:
x
y
=
y
2x
2x
2
=y
2
więc 2x/y =
√
2
18 lut 11:51