dla ilu i jakich liczb U{2015n +2016}{n+1} jest całkowita. Odpowiedź uzasadnij
alinka: | | 2015n +2016 | |
dla ilu i jakich liczb |
| jest całkowita. Odpowiedź uzasadnij |
| | n+1 | |
18 lut 11:20
Omikron:
Dla n=0 jest liczba całkowita.
Dla n parzystych licznik jest parzysty a mianownik nieparzysty, więc liczba nie będzie
całkowita.
Dla n nieparzystych licznik jest nieparzysty a mianownik parzysty, więc liczba nie będzie
całkowita.
Jest więcej tylko jedna taka liczba − n=0.
18 lut 11:35
Omikron: Błąd, licznik jest większy od mianownika, więc dla n parzystych teoretycznie może być liczba
całkowita
18 lut 11:38
Satan: Założenie: n ≠ −1
| 2015n + 2016 | | 2015n + 2015 + 1 | | 2015(n + 1) + 1 | |
| = |
| = |
| = |
| n + 1 | | n + 1 | | n + 1 | |
| | 2015(n + 1) | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| = 2015 + |
| |
| | n + 1 | | n + 1 | | n + 1 | |
Resztę pozostawiam Tobie
18 lut 11:38
alinka: ♥
18 lut 12:39