wielomiany
yakamoz: | | 3x−5 | |
33. Rozwiązać nierówność (x−2)( |
| )<1 |
| | 3−x | |
86. Funkcja f(x)=ax
3+bx+2 ma dla x=−1 ekstremum równe 4. Oblicz współczynniki a − b, wyznacz
miejsca zerowe tej funkcji,
88. liczby 3 i −3 są miejscami zerowymi funckji f(x)=kx
3−x
2−3x+z. Znajdź współczynniki k i z.
Czy funkcja ta posiada trzecie miejsce zerowe?
moje wyniki:
| | 5−√46 | | 5+√46 | |
Ad 33. x∊ ( |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 3 | |
Ad. 86. a= − |
| b=− |
| miejsce zerowe tylko jedno dla x=1 |
| | 2 | | 2 | |
Ad. 88. k=
23 z=0 trzecie miejsce zerowe dla x=0
Poproszę o sprawdzenie
18 lut 10:55
the foxi:
86:
f'(x)=3ax
2+b
f'(−1)=0 ∧ f(−1)=4
2a=2 ⇒a=1 ⇒ b=−3
f(x)=x
3−3x+2
x
1=−2 x
2=1
18 lut 11:24
18 lut 11:33
18 lut 11:47
yakamoz: bardzo dziękuje.
przeliczyłam jeszcze raz 86 wyniki wyszły mi teraz dobre, pytanie czy 1 jest dwukrotnym
miejscem zerowym

?
musze jeszcze naszkicować wykres do tego zadania wiec chciałabym się upewnić czy dobrze myślę
18 lut 12:30
iteRacj@:
a=1, b=−3
f(x)=x3−3x+2=(x3−x2)+(x2−x)−(2x−2)=
=x2(x−1)+x(x−1)−2(x−1)=(x2+x−2)(x−1)=
=[(x2+2x)−(x+2)](x−1)=(x+2)(x−1)(x−1)=
=(x+2)(x−1)2
tak x=1 jest dwukrotnym pierwiastkiem tego wielomainu
18 lut 12:47
yakamoz: dziękuje bardzo
18 lut 12:52
iteRacj@:
18 lut 12:52
yakamoz: teraz zadanie 33
poprawiłam rachunki
i wychodzi mi tylko przedział
przekształciłam nierówność do postaci 3x
2−10x+7<0
z tego liczę Δ i na tym koniec
skąd jeszcze (3,
∞) ?
18 lut 13:11
iteRacj@:
a w jaki sposób dostałeś nierówność kwadratową?
zad. 33 to nie jest nierówność kwadratowa
18 lut 13:18
Jerzy:
| | (x − 1)(3x − 7) | | 7 | |
Dochodzisz do postaci: |
| < 0 ⇔ x ∊ (1; |
| U (3;+∞) |
| | 3 − x | | 3 | |
18 lut 13:22
yakamoz: 3x
2−11x+10<3−x
3x
2−10x+7<0
Chyba trochę przekombinowałam
18 lut 13:31
Jerzy:
Na jakiej podstawie mnożysz obustronnie przez : 3 − x ?
18 lut 13:33
yakamoz: czyli żeby lewa strona była mniejsza od zera to mianownik nie może być ujemny a jest ujemny dla
x <3 ?
18 lut 13:33
yakamoz: założyłam sobie ze x≠3
18 lut 13:34
Jerzy:
Nie wolno mnożyć przez: x − 3 , bo nie znasz znaku wyrażenia.
Musisz przenieść jedynkę na lewą stronę i sprowadzić wyrażenie z lewej strony
do współnego mianownika.
18 lut 13:35
Jerzy:
Pokazałem Ci ostateczną postać 13:33
18 lut 13:36
Jerzy:
13:22
18 lut 13:36
yakamoz: no tak przekombinowałam na maksa ale juz rozumiem co i jak
nierówność wymierna... zapomniałam
18 lut 13:55