geometria analityczna
kjk: Prosta o równaniu y=−0,5x+5 zawiera bok MN prostokąta KLMN, którego wierzchołek
K ma współrzędne (−1,−2). Znajdź współrzędne wierzchołka N
Bardzo prosze o pomoc. Policzyłem równanie prostej przechodzącej przez KL, ale za bardzo nie
wiem co dalej
18 lut 10:53
Krzysiek60:

Szkic do zadania wszystko wyjasnia
18 lut 11:00
Krzysiek60: Rownanie prostej KL jest tutaj niepotrzebne
18 lut 11:02
kjk: Czyli:
1. Odległośc K od prostej
2. pod Y punktu N podstawiamy y=−0,5x+5
3. Obliczamy ze wzoru na |KN|?
18 lut 11:29
Krzysiek60:

Na poprzednim rysunku
czerwona linia to y=−0,5x+5 w ktorej zawiera sie bok MN
wiec piszsesz rownanie prostej prostopadlej do MN i przechodzacej przez punkt K
Potem przyronujesz oba rownania do siebie i wyznaczasz punkt przeciecia N
18 lut 11:41
Krzysiek60: Przeciez ty nie masz policzyc dlugosc boku |KN| tylko wyznaczyc wspolrzedne punktu N
18 lut 11:43
kjk: A, okej. Już rozumiem. Wielkie dzięki za pomoc!
18 lut 11:44