Naprowadzi ktoś ?
Asia: | | m3 + k3 | |
Jeżeli dla pewnych liczby k i m zachodzi równość |
| = 27 to ile |
| | m2 −mk +k2 | |
wynosi suma liczb k i m?
18 lut 10:47
iteRacj@:
skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
18 lut 10:54
Asia: Nie znałam tego wzoru
| | m+k | |
To w takim razie skraca mi się m2 −mk +k2 i zostaje samo |
| = 27 |
| | 1 | |
No i znowu zatrzymałam się na m=27−k
Gdzie to mam podstawić?
18 lut 10:58
adam: *facepalm*
18 lut 11:03
iteRacj@:
masz obliczyć sumę m+k , już masz wynik
m+k=27
18 lut 11:04
Krzysiek60: Teraz przeczytaj tresc zadania
18 lut 11:04
Krzysiek60: Dzien dobry
iteRacj@
18 lut 11:05
Asia: Jprdl....

Bez komentarza. Sorki za zmarnowanie waszego czasu
18 lut 11:05
iteRacj@:
Panowie, nie zawsze i nie wszystko się widzi od razu.
18 lut 11:06
iteRacj@: Dzień dobry Krzysiek
18 lut 11:07
Krzysiek60: Asia Ty masz byc damą wiec nie pisz tak .
No chyba ze nie jest dama tylko damem .
18 lut 11:07
Asia: Przepraszam Panów bardzo, ale moja głupota mnie zirytowała...
18 lut 11:09