Obliczyć całkę podwójną po obszarze ograniczonym
Krzysiek: Obliczyć całkę z f(x,y)= x−2y po obszarze ograniczonym przez wykresy: y=√x, y=0, y= x−2
Wynik wyszedł mi −12 i chciałbym go zweryfikować
18 lut 00:09
Basia: mam inny wynik, ale mozliwe, ze to ja zle policzylam
18 lut 03:05
Basia: Zle policzylam, ale −12 w zaden sposob mi nie wychodzi.
Liczylam dwoma sposobami i wychodzi tak samo
0∫
4dx
0∫
√x(x−2y)dy −
2∫
4 dx
0∫
x−2 (x−2y)dy
albo
0∫24dx
0∫
√x(x−2y)dy +
2∫
4 dx
x−2∫
√x (x−2y)dy
wynik w obu wypadkach taki sam
18 lut 04:33
Basia: w drugiej linijce, w pierwszej calce, oczywiscie nie 24 tylko 2
18 lut 04:37