styczna
kici:
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= 1−6x26x2 przechodzącej przez punkt
P(−3,1/2)
17 lut 23:57
Basia:
y=ax+b
a= f'(−3)
i prosta przechodzi przez P
18 lut 00:04
kici: ale ten punkt nie nalezy do wykresu chybai nie wiem czy to mozna tak zrobic
18 lut 00:05
Basia: tam w mianowniku jest 6x2 ?
w takim razie nie mozna
za chwile napisze jak
18 lut 00:07
kici: tak 6x2
18 lut 00:13
Benny: y=ax+b
Prosta ma jeden punkt wspólny z funkcją.
a=f'(−3)
18 lut 00:16
Basia:

a≠f'(−3) bo jak napisala Kicia P ∉ wykresu funkcji
poza tym to nie jest ani parabola, ani krzywa zamknieta
styczna w jednym punkcie moze miec inny punkt wspolny z ta krzywa
i tak tu bedzie
mniej wiecej tak jak na rysunku
18 lut 00:25
Eta:
W/g moich obliczeń styczna ma równanie
| | 1 | | 1 | |
y= − |
| x− |
| w punkcie (1,−5/6) |
| | 3 | | 2 | |
18 lut 00:29
kici: to dobry wynik tylko co zrobic najpierw
18 lut 00:29
kici: jak dojsc do x0
18 lut 00:30
Eta:
równanie stycznej
y=f
'(x
o)(x−x
o)+y
o i przechodzi przez P(−3,1/2)
Należy rozwiązać równanie:
| 1 | | 1 | | 1−6x2 | |
| =− |
| (−3−x)+ |
| |
| 2 | | 3x3 | | 6x2 | |
.....................
3x
3+6x
2−2x−7=0
w(1)=0
(x−1)(3x
2+9x+7)=0
| | 1−6 | | 5 | |
tylko xo=1 jest rozwiązaniem to yo= |
| = − |
| |
| | 6 | | 6 | |
i mamy punkt styczności (1, −5/6)
dokończ.........
18 lut 00:35
Basia: @Kicia czy tam aby czegos w tresci nie brakuje?
18 lut 00:36
Eta:
@ kicia
Myślę,że rozumiesz,że opuściłam indeks xo
w tym równaniu ... dla łatwości zapisów
18 lut 00:42
kici: Czemu w nawiasie jest −3−x
18 lut 01:08
Eta:
P(−3,1/2) za x podstawiamy −3 a za y 1/2
zostawiamy x
o i y
o
otrzymując
| 1 | |
| =f'(xo)( −3−xo)+yo ( ja nie pisałam tych indeksów xo ...tylko x |
| 2 | |
| 1 | | 1 | | 1−6x2 | |
| =− |
| ( −3−x)+ |
| |
| 2 | | 3x3 | | 6x2 | |
..................
po rozwiazaniu
otrzymujemy .... wracam do x
o=1 to y
o=f(x
o)=..=−5/6
punkt styczności (x
o,y
o)=(1,−5/6)
i pisz równanie stycznej....
już kumasz ?
18 lut 01:14
Satan: Bo podstawiasz punkt do stycznej. xo to x, a za x podstawiliśmy −3 z punktu, przez który
styczna przechodzi.
18 lut 01:15
Eta:
18 lut 01:16
Basia: | | 1 | |
prosta przechodzi przez (−3; |
| ) wiec Eta podstawia |
| | 2 | |
x=−3 i y=1/2
rownoczesnie opuszcza wskaznik przy x
0
formalnie byloby
| 1 | | 1 | | 1−6x02 | |
| = − |
| (−3−x0)+ |
| |
| 2 | | 3x03 | | 6x02 | |
teraz pomin wskaznik i juz
18 lut 01:16
Eta:
18 lut 01:25
kici: Dziwny ten wzor
Korzystając z tego "wyjściowego" y=f(x) − f`(x) * x
Wyszło mi prostsze równanie kwadratowe z dwoma pierwiastkami 1/3 i −1/3
Zmylił mnie poprostu ten wzór bo nie ogarnęłam czemu odejmuje cię x
Ale wynik wyszedł ten sam

Nie trzeba było się bawić z dzieleniem wielomianu

Dzięki
18 lut 01:29
kici: Czyli nie trzeba tu podstawiać tej −3? Hmm
18 lut 01:33
MπM: No niby nie ma tego we wzorze więc chyba jest zbedne
18 lut 01:34
MπM: Coś tutaj jest nie tak ...
18 lut 01:38
MπM: Jak możecie podstawić −3 za x skoro we wzorze jest x0 a nie z o to chodzi

To x tyczy się wzoru funkcji liniowej y=ax+b a wzóry masz na a i b

trzeba to polaczyc w
całość
18 lut 01:44
kici: Dziekuje

ta pora mi nie służy heh
18 lut 01:46
Eta:
Ot masz "babo placek"

Rozwiążesz , podasz jak na tacy ...... i jeszcze marudzą !
"dziwny wzór" , "wyszło mi prostsze równanie" ..............
Echhhhhhhhhhhh
18 lut 01:54
MπM : Trochę lipa z tym wielomianem w takim zadaniu heh
18 lut 02:02
MπM : Wystarczyło postracac i mamy funkcje kwadratowa
18 lut 02:04
Basia: To moze MπM pokazesz to rozwiazanie ?
18 lut 02:05
Eta:
Łatwo krytykować , trudniej samemu rozwiązać!
18 lut 02:33
Eta:
Dobranoc
Basiu
18 lut 02:33
Basia: Bzdury kompletne. Nie przejmuj sie
Eto.
Zadnego rownania kwadratowego tam nie uzyskasz (a jezeli to bledne)
18 lut 02:34
Basia: Dobranoc
18 lut 02:34
Eta:
Jasne,że tak
18 lut 02:36
Basia: Robilam troche inaczej.
Prosta przechodzi przez p−ty (x
0; f(x
0)) i (−3;1/2)
stad
rownoczesnie
a=f'(x
0)
stad
| 1 | |
| −f(x0) = (−3−x0)*f'(x0) |
| 2 | |
po podstawieniu i przeksztalceniu dostaje rownanie
3x
03−x
0−2=0
(x
0−1)(3x
02+3x
0+2)=0
x
0=1
18 lut 02:50