matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz przedział monotoniczności
Marta:
Wyznacz przedział monotoniczności funkcji i ekstrema y=x
2
e
x
17 lut 23:34
the foxi:
f'(x)=2xe
x
+x
2
e
x
=xe
x
(x+2) f'(x)=0 ⇔ xe
x
(x+2)=0 ⇔ xe
x
=0 ∨ x+2=0 ⇔ x=0 ∨ x=−2 Lecisz dalej.
17 lut 23:43