prawdopodobieństwo warunkowe
maugo: W urnie znajdują się 2 kule białe i 3 czarne.Wybrano z niej 2 kule.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że druga z tych kul jest biała, pod warunkiem,
że pierwsza wylosowana kula też jest biała?
ps. Wiem, że takie zadanie się pojawiło i potrafię sobie wynik odczytać z drzewka, ale nie
potrafię zapisać konkretnych prawdopodobieństw we wzorze na prawdopodobieństwo warunkowe.
A potrzebuję tak właśnie rozwiązać to zadanie
Mila:
2B,3C− 5 kul
A− druga kula jest biała
B− pierwsza kula jest biała
|B|=2*4 pierwsza biała , druga w dowolnym kolorze
|A∩B|=2*1=2 pierwsza biała i druga biała