Uzasadnij
M1chal: Uzasadnij dla liczb całkowitych ze
a2−b2=4
17 lut 22:20
Basia:
przeciez to bzdura
1
2−10
2 = 4

17 lut 22:21
M1chal: Zadanie z OMJ
17 lut 22:34
Mila:
To podaj treść zadania.
17 lut 22:40
M1chal: Ups przepraszam polecenie odbiega troszkę od mojego bo pisałem z pamięci
17 lut 22:40
Lech: Byc moze powinno byc : a2 − b2 = 42 ⇒ 52 − 32 = 42
17 lut 22:44
M1chal: Udowodnij że nie istnieją dodatnie liczby nieparzyste a i b spełniające równanie a2−b3=4
Przepraszam kompletnie przeistoczylem polecenie
17 lut 22:45
Basia:
b3 ma byc ?
17 lut 22:57
M1chal: Tak, zgadza sie
17 lut 23:06
Basia:
a2−b3= a2−(b3/2)2 = (a−b3/2)(a+b3/2) = 4
czyli albo 1*4, albo 2*2 albo 4*1
(innego rozkladu liczby 4 na iloczyn liczb calkowitych nie ma)
1.
a−b3/2=1
a+b3/2=4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2a = 5
a=2,5 ∉C
sprzecznosc
2.
a−b{3/2)=2
a+b{3/2)=2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2a=4
a=2
sprzecznosc bo 2 jest liczba parzysta
3.
a−b3/2=4
a+b3/2=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2a=5
a=2,5∉C
sprzecznosc
17 lut 23:39
Basia: ale to nie do konca prawda
a±b3/2 nie musza byc calkowite
17 lut 23:40
M1chal: Dziękuję bardzo
17 lut 23:47
17 lut 23:50