równanie trygonometryczne
Aloha: czy da się jakoś rozwiązać równanie sin
3xcosx+sin
2xcosx+sinxcosx=0 czy trzeba zacząć od nowa
od równania sinxcos3x+tgxcos
2x=0?
Macie jakieś sposoby na równania trygonometryczne ?
17 lut 21:38
Basia:
sin(x)*cos(x)*[ sin2x+sinx+1]=0
sinx=0 ∨ cosx=0 ∨ sin2x+sinx+1=0
to juz potrafisz rozwiazac?
17 lut 21:40
Aloha: 1)
sinx=0
x=pi + 2kpi gdzie k należy do C
2)
cosx=0
x=1/2 pi +2kpi gdzie k należy do C
3)
Nie będzie zerem
A gdyby tam była jedynka ( bo pomyliłam się w przepisywaniu

:
To pierwiastek z delty wychodzi pier. z 5
Więc sinx=−1−
√5/2
A druga możliwość sinx=−1+
√5
I takie rozwiązanie jak znaleźć ?
17 lut 21:49
Basia:
sin2x+sinx+1=0
Δ=1−4=−3
rwnanie nie ma rozwiazania
17 lut 21:50
Krzysiek60: druga odpada bo sinx>1
17 lut 21:51
Aloha: No tak ale pomyliłam się w przepisywaniu i tam powinien być jednak minus , tak jest poprawnie :
sin2x+sinx−1=0. Więc wstawiłam za sinx t, i zrobilam równanie kwadratowe. Ale wyszedł taki
wynik którego nie wiem jak z wykresu odczytać
17 lut 21:53
Basia:
albo tak zostawiasz, albo przeliczasz w przyblizeniu i odczytujesz z tablic kat α
potem przeliczasz α na radiany i
x = α+2kπ ∨ x=(π−α)+2kπ
17 lut 22:16
Aloha: Dziękuję
17 lut 22:24
Krzysiek60: Tak sie zasatnawiam czy tam jest cos3x czy cos3x
17 lut 23:06
Basia:
cos(3x) Krzysiu
ale nie liczylam od poczatku
17 lut 23:44
Krzysiek60: byloby wtedy sinx(4cos3x−3cosx)+snixcosx=0 i cosx ≠0z e wzgledu na tg
17 lut 23:52
Basia: chyba jednak cos
3x
wtedy
| | sinx | |
sinx*cosx*cos2x − |
| *cos2x = |
| | cosx | |
sinx*cosx*cos
2x−sinx*cosx = sinx*cosx*(cos
2x − 1) =0
sinx*cosx(1−sin
2x) − sinx*cosx =0
−sin
3x*cosx = 0
sinx=0
tak czy tak sie nie zgadza
18 lut 00:03