Kostka i rzuty
Krzysiek60: Wczoraj na trapezie bylo takie niby proste zadanie
Rzucamy dwiema kostkami do gry
Na ile sposobow mozna wyrzucic co najmniej jedna szostke .
Wypisuje sobie przykaldowe zdarzenie elemntarne
6 na kostce nr 1 1 na kostce nr 2 czyli (6,1)
To mi wystarczy
Wypisuje sobie zdarzenia elelntrane
(6,1)
(6,2)
(6,3)
(6,4)
(6,5)
(6,6)
Mialem na 1 kostce 6
ale tez szostke moge miec na kostce nr 2
(1,6)
(2,6)
(3,6)
4,6)
5,6)
(6,6)
Teraz jest wlasnie problem dla mnie bo on traktuje zdarzenie (6,6) na kostce nr 1 i zdrzenie
(6,6) na kostce nr 2 jako to samo zdarzenie
A wedlug mnie to sa osobne zdarzenia .
17 lut 21:21
aniabb: te same
17 lut 21:22
aniabb: czym się różni (6,6) od (6,6)
17 lut 21:23
Basia:
|Ω|=6*6=36
A− przynajmniej jedna szostka
A' − nie ma zadnej szostki
|A'| = 5*5=25
17 lut 21:23
Krzysiek60: Dobry wieczor

A dlaczego ?
17 lut 21:24
aniabb: bo czym się różni (6,6) od (6,6)
17 lut 21:26
Krzysiek60: Aniu niby niczyn ale 1 szotka wypadla na nr 1 a druga na nr 2
17 lut 21:27
Basia:
Krzysiek60
a czy punkt o wspolrzednych (6,
6) to inny punkt niz ten (
6,6) ?
oczywiscie nie

to dziala tak samo
17 lut 21:29
Krzysiek60: Dobrze. Przekonalyscie mnie
17 lut 21:30