prawdopodobieństwo
sdfg: Rzucamy trzy razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma oczek wyrzuconych w
pierwszym i drugim rzucie jest mniejsza od liczby oczek wyrzuconych w trzecim rzucie.
17 lut 20:34
sdfg: Próbowałam wypisać zdarzenia, ale wychodzi mi ich cały czas 16(powinno chyba 20). Zastanawiam
się czy można to zrobić inną metodą, żeby ograniczyć takie błedy.
17 lut 20:43
Basia:
moze byc:
(1,1) i 3,4,5,6 czyli 4
(1,2) i 4,5,6 czyli 3
(1,3) i 5,6 czyli 2
(1,4) i 6 czyli 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
razem = 10
(2,1) i 4,5,6 czyli 3
(2,2) i 5,6 czyli 2
(2,3) i 6 czyli 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
razem = 6
(3,1) i 5,6 czyli 2
(3,2) i 6 czyli 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
razem = 3
(4,1) i 6 czyli 1
RAZEM: 10+6+3+1 = 20
17 lut 21:39
sdfg: Okej, ale czy da się to jakaś inną metodą zrobić? Tak żeby nie rysować drzewka albo nie
rozpisywać wszystkiego? Tak, żeby na kolokwium nie walnąć babola i nie zmarnować masy czasu?
17 lut 22:23
Basia: calkiem bez wypisywania sie nie da; chyba

mozna skrocic ten "proces"
suma k
1+k
2 <6 czyli 2,3,4 lub 5
co daje trojki
(1,1) i 3,4,5,6 czyli
4
(1,2) i (2,1) i 4,5,6 czyli 2*3=
6
(1,3) (2,2) (3,1) i 5,6 czyli 3*2=
6
(1,4) (2,3) (3,2) (4,1) i 6 czyli 4*1=
4
razem: 2*4+2*6=20
17 lut 23:06
Krzysiek60: I prawdopodobienstwo to 20?
17 lut 23:21
Pytający:
∑
s=2 5 ((s−1)(6−s))=1*4+2*3+3*2+4*1=20
s // możliwe sumy oczek w pierwszych dwóch rzutach, jedynie do 5, bo ta suma ma być mniejsza
niż liczba oczek wyrzuconych w trzecim rzucie
(s−1) // na tyle sposobów oczka z dwóch pierwszych rzutów mogą sumować się do s; można to
zobrazować tak, że masz s kropek i gdzieś pośrodku rysujesz kreskę, wtedy liczba kropek na
lewo to liczba oczek w pierwszym rzucie, na prawo w drugim, przykładowo:
dla s=4 mamy (4−1)=3 możliwości:
•|•••
••|••
•••|•
(6−s) // tyle jest możliwości, że w trzecim rzucie będzie więcej oczek niż s
Albo możesz narysować tabelkę z sumami z pierwszych dwóch rzutów:
1 2 3 4 5 6
1
2 3 4 5 6 7
2
3 4 5 6 7 8
3
4 5 6 7 ...
4
5 6 7 ...
5 6 7 ...
6 7 .... 12
I tu widać, że
2 występuje raz, masz wtedy 4 możliwości w trzecim rzucie, analogicznie
3 występuje 2 razy, masz wtedy 3 możliwości w trzecim rzucie itp., łącznie:
1*4+2*3+3*2+4*1=20
| | 20 | | 5 | |
A prawdopodobieństwo, o które pytają to |
| = |
| |
| | 63 | | 54 | |
17 lut 23:33
Mila:
Krzysiu idź spać

Do jutra

p∊<0,1>
| | 20 | |
p= |
| klasyczna definicja prawdopodobieństwa. |
| | 63 | |
17 lut 23:34
Krzysiek60: Dobranoc
Milu
17 lut 23:45
sdfg: Dzięki wszystkim

Chyba jedynie zostaje przerobienie kilkudziesięciu podobnych zadań po
prostu

Ogólnie wiem jak to zrobić, tylko na kolosie czas i presja robią swoje, więc dlatego
szukam metod na ograniczenie własnych głupich błędów i wypisane sobie dokładnie wszystkich
zdarzeń
17 lut 23:47