kule
mate: Mamy 6 kul (3 czarne i 3 zielone). Jakie jest prawdopodobieństwo tego ze po podziale na dwie
trójki w każdej z nich będzie kula czarna?
17 lut 19:35
Basia: kule sa rozroznialne? a trojki (czyli np.pudelka, do ktorych rozdzielam kule)?
17 lut 19:53
mate: no właśnie nie jest napisane w zadaniu
17 lut 20:05
PW: Przyjmijmy dla potrzeb rozwiązania, że kule są ponumerowane.
Podział na dwa zbiory 3−elementowe możemy utożsamić z ciągiem 6−wyrazowym (początkowe trzy
wyrazy stanowią jeden ze zbiorów (uporządkowany), trzy następne − drugi ze zbiorów
(uporządkowany).
Zdarzenie przeciwne do A − "w każdej z trójek jest kula czarna" to
A' − czarne kule są wszystkie w jednej z trójek".
Zdarzeń sprzyjających A' jest 2
.3!
.3! (w każdej z trójek elementy można zamieniać między
sobą, a kolejność trójek może być dwojaka: najpierw same czarne albo odwrotnie.
Wszystkich uporządkowanych szóstek jest
|Ω|=6!,
a więc
| | 2.3!.3! | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| . |
| | 6! | |
17 lut 20:06
Basia: mate szkola czy studia?
Jezeli szkola to rozroznialne
17 lut 20:10
mate: Dziękuję
17 lut 20:12
mate: szkoła, szkoła
17 lut 20:12
Basia: no to
PW trafil
17 lut 20:14
PW: Bo na poziomie studiów to ja nie umiem.
17 lut 20:16
Basia: Akurat
17 lut 20:18
PW: Serio, nie uczyłem się matematyki dyskretnej. Chyba jestem tak stary, że w czasie moich studiów
ten dział był jeszcze w powijakach.
17 lut 20:26
Basia: tez nie mialam na studiach matematyki dyskretnej
17 lut 20:27