nierównoś kwadratowa
mate: Rozwiąż nierówność
|x2−7x+12| < 1
x2−7x+12>−1 i x2−7x+12<1
x2−7x+13>0
x=R
i druga nierówność
x2−7x+11<0
Δ=5
x1=3,5−0,5√5
x2=3,5+0,5√5
Odp
x∊(3,5−0,5√5;3,5+0,5√5)
Czy mam dobrze, proszę o sprawdzenie
17 lut 19:32
PW: Sprawdzę po swojemu (z nudów).
x
2−7x+12=(x−3)(x−4)<0 dla x∊(3,4).
Na tym przedziale mamy więc nierówność
(1) −(x
2−7x+12)<1, x∊(3,4).
x
2−7x+12>−1
x
2−7x+13>0
Δ<0 − wszystkie x∊(3,4) są rozwiązaniami.
Dla pozostałych x mamy nierówność
(2) x
2−7x+12<1, x∊(−
∞,3>∪<4,
∞)
x
2−7x+11<0
| | 7−√5 | | 7−√5 | |
x∊( |
| , 7+√5{2})∩(−∞,3>∪<4,∞)=( |
| , 3>∪<4, 7+√5{2}) |
| | 2 | | 2 | |
Biorąc pod uwagę rozwiązania nierówności (1) oraz (2) dostajemy
| | 7−√5 | | 7+√5 | |
Odpowiedź. Rozwiązaniami zadanego równania są x∊( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Mam to samo
17 lut 19:56
Basia:
17 lut 19:56
mate: dziękuję
17 lut 21:53