Prwdoodobienstwo
Krzysiek60: Rzucamy trzy razy symetryczna moneta
Opisz zbior zdarzen elementarnych dla tego doswiadzcenia
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze trzykrotnie wypadnie reszka
Ten zbior zdarzen elelnetrnych opisalbym tak
Ω= {ω= (x,y z) } gdzie x,y z= O lub R
Te zdarzenia elementarne moge sobie wypisac przy trzech jeszcze sie nie pomyle ale jesli
byloby wiecej rzutow to moglbym sie polic
Dla trzech
O O O
O O R
O R O
O R R
ROO
RRO
R O R
R R R
bedzie 8 takich zdarzen elelmtarnych
A jak to traktowac bez wypisywania ?
Mamy dwie mozliwosci O lub R i trzy monety wiec Ω= 2
3
A czemu nie Ω= mamy trzy monety i mozemy na kazdej miec O lub R wiec Ω= 3
2?
Cos musi decydowac o tym ze Ω= 2
3=8
17 lut 19:08
Lech: Sa to wariacje trzyelementowe z powtorzeniami ze zbioru dwuelementowego ,
ogolnie n − ilosc elementow zbioru , k − ilosc elementow w wariacji
W= = nk
17 lut 19:13
Basia:
bo to jest funkcja 3→2 (ze zbioru trzyelemetowego w dwuelementowy)
inaczej:
n rzutow moneta
pierwszy rzut − 2 mozliwosci
drugi − 2 mozliwosci
.................................
n−ty − 2 mozliwosci
i regula mnozenia: 2*2*2*....*2 (n razy) czyli 2n
17 lut 19:13
Mila:
Ciągi 3−wyrazowe:
(x,y,z)
x−2 możliwości (O lub R)
y−2 możliwości (O lub R)
z−2 możliwości (O lub R)
2*2*2=23
Dalej będziesz miał teorię jak zliczać jaka jest liczebność poszczególnych zdarzeń
w doświadczeniu losowym.
17 lut 19:17
Lech: Np. rzucamy cztery razy moneta , to n = 2 i k = 4 , czyli W= 24 = 16
Rozpisz to sobie i zrozumiesz potege matematyki , ze stosowanie ogolnych wzorow
daje szybkie rozwiazania .
Teraz rzucamy trzy razy kostka do gry , czyli n = 6 ( tyle jest mozliwosci wynikow
przy kazdym rzucie ) k = 3 ( tyle razy rzucamy kostka)
Czyli W= nk = 63 = 216 ( tego nie radze rozpisywac! ! )
17 lut 19:25
Krzysiek60: Dobry wieczor Paniom

Bede sie staral jakos to pojac
Milu czytalem tak pobieznie te elelmenty kombinatoryki i troche mi to trudno pojac to
na i w .
17 lut 19:29
Krzysiek60: Tak Lech
Tylko najgorzej jest zrozumiec co jest n a co k . No ale jescze mamy czas
17 lut 19:31
Lech: Rozpisz jeszcze sobie takie zdarzenia: rzucamy dwa razy moneta , oraz takie
zdarzenie : rzucamy dwoma kostkami do gry, to mozna zrobic rysujac szachownice
6x6 i w kazdym polu wpisujesz mozliwe wyniki .
Mam nadzieje ze to Ci pomoze zrozumiec ten problem wariacji z powtorzeniami
Powodzenia ! !
17 lut 19:36