Wyznacz wektory własne przekształcenia liniowego.
figusiamk: Wyznacz wektory własne przekształcenia linowego f R2→R2 wiedząc, że:
f(2,1)=(4,−1) oraz f(1,−1)=(5,−5)
błagam pomocy, bo chyba zgłupiałam i nie wiem jak to zrobić ;−;
Pytający:
f(2,1)=(4,−1)
f(1,−1)=(5,−5)
f(3,0)=f(2,1)+f(1,−1)=(4,−1)+(5,−5)=(9,−6)
f(1,0)=(3,−2)
f(0,1)=f(2,1)−2f(1,0)=(4,−1)−2(3,−2)=(−2,3)
Macierz przekształcenia f w bazach standardowych:
det(M−λI)=(3−λ)
2−4=0 ⇔ λ=1 ∨ λ=5
• λ=1
Stąd podprzestrzeń własna odpowiadająca λ=1 to:
V
1={(t,t): t∊ℛ}
• λ=5
Stąd podprzestrzeń własna odpowiadająca λ=5 to:
V
5={(t,−t): t∊ℛ}