wykazywanie
matgeo: Jeżeli α,β,γ są katami ostrymi wiedząc,że
cosα=2/√5 i sinβ=1/√26 i cosγ=8/√65
Wykaż,że α+β+γ= 450
17 lut 17:38
Basia:
α,β,γ sa ostre ⇒ ich funkcje trygonometryczne sa dodatnie
| | 1 | | 5 | |
sinβ= |
| ⇒ cosβ= |
| |
| | √26 | | √26 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | | 2 | | 7 | |
sin(α+β) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | √5 | | √26 | | √26 | | √5 | | √130 | |
| | 2 | | 5 | | 1 | | 1 | | 9 | |
cos(α+β) = |
| * |
| − |
| * |
| = |
| |
| | √5 | | √26 | | √5 | | √26 | | √130 | |
| | 8 | | √57 | |
cosγ= |
| ⇒ sinγ= |
| |
| | √65 | | √65 | |
sin(α+β+γ) = sin(α+β)*cosγ+sinγ*cos(α+β)
cos(α+β+γ) = cos(α+β)*cosγ − sin(α+β)*sinγ
policz to i powinno wyjsc
sprawdz tez poprzednie rachunki bo liczylam w pamieci
17 lut 18:10
Eta:
Można też tak:
skorzystać z jedynki trygonometrycznej
cosα=2/
√5 to sinα= 1/
√5
sinβ=1/
√26 to cosβ=5/
√26
cosγ=8/
√65 to sinγ= 1/
√65
tgα= sinα/cosα= 0,5 , tgβ= 0,2 tgγ=1/8
| | tgα+tgβ | |
ze wzoru tg(α+β)= |
| |
| | 1−tgα*tgβ | |
tg(α+β)=.....=7/9
| | | | 65 | |
to tg[(α+β)+γ]= |
| = |
| =1 |
| | | | 65 | |
zatem α+β+γ= 45
o
============
c.n.w
17 lut 18:21
matgeo:
dzięki Eta
17 lut 18:24
Krzysiek60: Kolezanka wyzej tez sie dla ciebie napacowala
17 lut 18:34
Eta:
Dzięki
Basia
17 lut 19:04