trapez
Tomek:
W półokrąg o promieniu r wpisano trapez tak,że podstawa trapezu jest średnicą półokręgu
wiedząc,że stosunek sumy długości podstaw trapezu do obwodu trapezu jest równy 2:3
Oblicz cosinus kąta ostrego trapezu
17 lut 17:31
Mila:

Podpowiedź:
| a+b | | 2 | |
| = |
| ⇔a+b=4c z treści zadania |
| a+b+2c | | 3 | |
| | |AE| | | a−b | |
1) W ΔAEB: cosα= |
| ⇔cosα= |
| |
| | c | | 2c | |
oblicz a w zależności od c i wstaw do (2)
17 lut 18:37
Eta:

1/ jak zwykle rysunek zgodny z treścią zadania i odpowiednie oznaczenia na nim
| | 2r+2b | |
z treści : |
| =2/3⇒ r+b=2c=|AE| |
| | 2r+2b+2c | |
w ΔEBC : h=c*sinα
| | sinα | | 2 | |
w ΔAEC : tgα=2c/h ⇒ |
| = |
| ⇒ sin2α=2cosα |
| | cosα | | sinα | |
to 1−cos
2α=2cosα ⇒ cos
2α+2cosα−1=0 , Δ=8,
√Δ=2
√2
cosα= −1−
√2 −−− sprzeczność lub cosα= −1+
√2
cosα=
√2−1
==========
17 lut 19:03
Eta:
Z jedynki trygonometrycznej:
sin2α= 1−cos2α
17 lut 19:06