Asymptota
Vobro: Wyznaczyć asymptoty funkcji:
f(x)=2
x+1
Brak asymptot pionowych, ale co z ukośną/poziomą.
| | f(x) | | ∞+1 | |
a=lim |
| = [ |
| ]= symbol nieznaczony |
| | x | | ∞ | |
x→+−
∞
17 lut 16:50
Jerzy: Pozioma: y = 1
17 lut 16:52
Vobro: Tak, tylko jak z obliczeń do tego dojść
17 lut 16:57
sdfg: Poziome się liczy licząc lim gdy x−> plus i minus ∞.
17 lut 17:56
oooop:

0βγδ=p−p=[=]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]
]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]
17 lut 18:59
Benny: Oczywiście pozioma lewostronna
17 lut 19:05
piotr: licząc ukośną
b = lim
x→−∞(f(x) − ax) = 1
wychodzi pozioma w −
∞
y = 1
dla +
∞ a=+
∞, a więc asymptoty nie ma,
17 lut 19:07
Vobro: Ok, dziękuję
17 lut 19:28