Wielokąt wypukły ma n wierzchołków. Ile powinno wynosić n by ...
La gringa: Wielokąt wypukły ma n wierzchołków, z których losujemy jednocześnie dwa. Ile powinno wynosić n,
| 9 | |
aby prawdopodobieństwo, że wierzchołki utworzą przekątną tego wielokąta było równe |
| . |
| 10 | |
17 lut 15:09
aniabb:
2/(n−1) = 1/10 więc n=21
17 lut 15:13
La gringa: aniabb odpowiedź się zgadza (pewnie nic dziwnego)

A mogłabyś wytłumaczyć jak tak szybko na
to wpadłaś?
Innymi słowy skąd mógłbym się domyślić lewej strony tego równania?
17 lut 15:16
aniabb: przez przeciwne
n boków | |
| = 1/10 |
n(n−1)/2 wszystkich | |
n się skraca
17 lut 15:19
La gringa: EDIT: Zapomniałam że istnieje wzór na ilość przekątnych

.
| n*(n−3) | |
|A| − ilość przekątnych = |
| |
| 2 | |
| n−3 | |
Po skróceniu: P(A) = |
| |
| n−1 | |
n−3 | | 9 | |
| = |
| ⇒ 10n−30=9n−9 ⇒ n=21 |
n−1 | | 10 | |

No ale to jednak dłuższa wersja w porównaniu do rozwiązania
aniabb haha
17 lut 15:27