Thom35: proszę o wyprowadzenie wzoru na iloczyn logarytmów
loga b*c = loga b + loga c
13 lis 08:30
mm4: dobrze
13 lis 12:56
malibu:
chodzi o wyprowadzenie tego wzoru


założenia ; b>0 c>0 a >0 a≠ 1
oznaczasz log
a b = x → a
x = b
log
a c =y → a
y = c
log
ab*c= log
aa
x * b
y = log
a a
x+y = x +y ( z def log)


więc log
ab* c = log
ab + log
ac ( log wstawione z w/w
podstawień na samym początku


(wiesz


13 lis 13:27
mm4: ja przeczytalem sprawdzenie
13 lis 13:49
Thom35: Tak chodzi o wyprowadzenie tego wzoru
13 lis 14:02
13 lis 14:41
Thom35: Bardzo dziekuje
13 lis 16:29