Na ile sposobów
juicy186: Na ile sposobów może wejść 5 osób do 8−mio osobowego przedziału? Zakładamy że 2 osoby siedzą
przy oknie.
17 lut 13:10
17 lut 13:17
juicy186: A jak się mnoży przez tego newtona to? Przepraszam dawno nie korzystałam z matematyki, właśnie
próbuje do niej wrócić
17 lut 13:24
Jerzy:
| | 5! | | 3!*4*5 | | 4*5 | |
= |
| = |
| = |
| = 10 |
| | 2!*3! | | 2!*3! | | 2 | |
17 lut 13:25
Jerzy:
A czy rozumiesz skąd taki iloczyn ( 13:17) ?
17 lut 13:27
PW: A ja nie rozumiem treści zadania, albo potrzeby stosowania kombinacji. Odpowiedź na pytanie:
− Na ile sposobów może wejść 5 osób do przedziału?
dają permutacje − sposobów jest 5!.
Informacja o już siedzących wewnątrz jest nieistotna, tak samo jak informacja o liczbie miejsc
w przedziale.
Zadania należy umieszczać w dosłownym brzmieniu.
17 lut 14:45
Jerzy:
Masz rację...... do przedziału mogą wejść na 5! sposobów
17 lut 15:23
aniabb: skoro 2 już siedzą to tylko 3!
17 lut 15:27
Jerzy:
Tyż prowda.
17 lut 15:32
PW: A to siedzą dwie z tych, które mają dopiero wchodzić, czy jakieś dwie spoza tej piątki?
Autor, autor
17 lut 15:33
Jerzy:
Tak.... tam jedzie 7 pasażerów.
17 lut 15:34