Korzystając z definicji ciągu udowodnić że lim n->∞. n/n^4+2 =0
Baloooo: Korzystając z definicji ciągu udowodnić że lim n−>∞. n/n4+2 =0
17 lut 13:05
jc: granica = 2
17 lut 13:30
Baloooo: Jak to rozpisać
17 lut 13:31
Jerzy:
| | n | | 1 | | 1 | |
Prosto: limn→∞ |
| + 2 = limn→∞ |
| + 2 = [ |
| + 2] = 2 |
| | n4 | | n3 | | ∞ | |
17 lut 13:33
Baloooo: W mianowniku jest n4+2
17 lut 13:35
Jerzy:
To naucz się porządnie zapisywać ułamki, albo stosuj nawiasy !
17 lut 13:38
Baloooo: Proszę nie krzyczec. Myślałem że będzie to czytelne
17 lut 13:39
Lech: | | n | |
Wykorzystaj : | |
| − 0 | < ε |
| | n4 + 2 | |
17 lut 13:40
Baloooo: I co dalej. Jestem zielony 😂
17 lut 13:42
PW: Nie jesteś "zielony", lecz nieuważny. Samo polecenie
Korzystając z definicji ciągu udowodnić że itd.
jest bzdurne. Z definicji ciągu nic nie da się udowodnić.
Lech się domyślił, że idzie o definicję granicy ciągu i podpowiada,że granicą jest 0,
wystarczy więc pokazać, że nierówność
|an−0|<ε
jest prawdziwa dla dowolnej dodatniej ε i dla "prawie wszystkich" n.
Nie musisz jej dokładnie rozwiązywać, wystarczy pokazać, że jest prawdziwa dla wszystkich n
większych od pewnej n0.
17 lut 15:14