Stereometria
UczącySię: Wyznacz długość krawędzi prostopadłościennego pojemnika bez pokrywy o kwadratowym dnie i poj.
0,5 m
3, aby na jego wykonanie zużyć jak najmniej materiału. Przedstaw graficznie zależność
zużytego materiału od długości krawędzi dna pojemnika.
V = a
2 * h, a >0, h>0
V = 0,5m
3
Tutaj się zatrzymałem i nie wiem jak ruszyć dalej, bo policzenie pochodnej by znaleźć tą
największą wartość mało mi dało. Próbowałem też coś wstawić ale dalej nic
17 lut 11:08
Jerzy:
Wyznacz funkcję wyrażającą powierzchnie naczynia i zależną tylko od jednej zmiennej np: a
Potem szukaj jej minimum.
17 lut 11:12
UczącySię: h = 0,5/a
2
V(a) = a
2 * 0,5/a
2
I coś nie wychodzi
17 lut 11:29
Jerzy:
P = a2 + 4*a*h
h = 0,5/a2
P(a) = a2 + 4*a*0,5/a2 = a2 + 2/a
17 lut 11:32
Jerzy:
Masz wyznaczyć minimalną powierzchnię , a nie objętość.
17 lut 11:35
UczącySię: Ehhh, racja. Dziękuję !
17 lut 11:39