Wklęsłość, wypukłość
Student amator :D: Oblicz pochodną wklęsłą i wypukłą dla funkcji:
f(x) = 1 − log (x2−4)
Wyszło mi tylko że funkcja jest wklęsła, ale czy dobrze ?
17 lut 00:42
aniabb: tak
17 lut 00:54
Basia: co to jest pochodna wklesla? i pochodna wypukla?
x
2−4>0
x∊(−
∞;−2)∪(2;+
∞)
| | 1 | | 2x | |
f'(x) = − |
| *2x = − |
| |
| | x2−4 | | x2−4 | |
| | 2(x2−4) − 2x*2x | | 2x2−8−4x2 | |
f"(x) = − |
| = − |
| = |
| | (x2−4)2 | | (x2−4)2 | |
wg mnie ta funkcja jest stale wypukla
17 lut 20:26
aniabb: zasugerowałam się i popatrzyłam na nią z góry zamiast z dołu
17 lut 20:34