zakreskowane pole
matma: Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych AB= 6 i AC=8
Z zewnątrz trójkąta poprowadzono okrąg styczny do przeciwprostokąnej w punkcie D
i do prostych będących przedłużeniami przyprostokątnych w punktach E i F
Oblicz pole części FCD i EBD
Mam do tego zadania rysunek ale tu nie bardzo umiem go narysować
17 lut 00:12
aniabb:
17 lut 00:19
aniabb: zapomniałam o D

ale pewnie z grubsza taki rysunek?
17 lut 00:20
aniabb: Pole tych części to r2−24
17 lut 00:21
Eta:
Pole tych części to
r2−PΔ − (1/4) Pk
17 lut 00:29
Eta:
Korzystam z rysunku wyżej podanym przez aniabb
Z twierdzenia o odcinkach stycznych:
EC=CD=x i DB=DF=y i CB= 10( z tw. Pitagorasa
to x+y=10 i r= 8+x=6+y ⇒ .......... r=12
P(części wspólnej) =..... wyżej napisałam ... dokończ
17 lut 00:34
aniabb: zapomniałam o tej ćwiartce kółka

dzięki ETA
17 lut 00:37
Eta:
17 lut 00:38
matma:
Dzięki Eta i aniabb
17 lut 12:38