Zdarzenia elem.
Krzysiek60: ∩∩Ostanie z ksiazki
Nie mam odpowiedzi podpowiedzi do tego zadania
Robotnik wykonal 5 czesci pewego mechanizmu .
To czy dana czesc okaze sie wadliwa traktujemy jako zjawisko losowe
Okresl zior zdarzen elementarnych
Niech Ak oznacza zdarzenie ze k−ta czesc jest wadliwa k= 1,2 3,4 ,5.
Zapisz za pomoca symboliki rachunku zdarzen zdarzenia
a) zadna czesc nie jest wadliwa
b) przynajmniej jedna zcesc jest wadliwa
c) dokladnie jedna czesc jest wadliwa d\
d) istnieje przynajmnie jedna czesc wadliwa
e) dokladnie dwie czesci sa wadliwe
czy a) to bedzie AUB UC UD UE ?
b) przynajmnie to moze byc jedna czesc dwie czesci trzy czesci cztery czesci i piec czesci
moze byc wadliwych
wiec tak piec czesci to moge zapisac tak A ∩ B∩C∩D∩E
jedna czesc wadliwa (A∩B'∩C'∩D"∩E') (A'∩B∩C'∩D'∩E' ) (A' ∩B'∩C∩D'∩E') (A'∩B'∩C'∩D∩E')
(A'∩B'∩C'∩D'∩E)
i teraz wypiszse z e dwie czesci sa wadliwe (A∩B∪C'∩D'∩E') itd
i potem wypisuje tak sama z esa trzy i cztery czaesci wadliwe i dodaje to d wszystko do siebie
c) to sobie przepiszse z b gdzie mama jedna zcesc wadliwa .
d) nie wiem
e) tez przepiszse z b) gdzie mam 2 czesci wadliwe
16 lut 22:28
Krzysiek60: czy moge zbior zdarzen elementarnych opisac tak
Ω= {ω= (xi,y)} gdzie xi to numer czesci i= 1,2 3 4 5 y− ocena czesci (A− niewadliwa B−
wadliwa
czyli takie jedno zdarzenie elelmtarne moze byc 1A 1B
16 lut 22:42
Adamm:
a) (A∪B∪C∪D∪E)'
b) A∪B∪C∪D∪E
c) (A∩(B∪C∪D∪E)')∪(B∩(A∪C∪D∪E)')∪(C∩(A∪B∪D∪E)')∪(D∩(A∪B∪C∪E)')∪(E∩(A∪B∪C∪D)')
d) A∪B∪C∪D∪E
e) (A∩B∩(C∪D∪E)')∪(A∩C∩(B∪D∪E)')∪(A∩D∩(B∪C∪E)')∪(A∩E∩(B∪C∪D)')∪
∪(B∩C∩(A∪D∪E)')∪(B∩D∩(A∪C∪E)')∪(B∩E∩(A∪C∪D)')∪(C∩D∩(A∪B∪E)')∪
∪(C∩E∩(A∪B∪D)')∪(D∩E∩(A∪B∪C)')
16 lut 23:20
Basia: Niezupelnie. Wydaje mi sie, ze
Ω={(x1,x2,x3,x4,x5): xi=0,1} gdzie 0−wadliwa, 1−dobra
ad.a
zadna nie jest wadliwa: A1'∩A2'∩A3'∩A4'∩A5'
inaczej: ∩i=1,2,3,4,5Ai'
ad.b
przynajmniej jedna wadliwa: A1∪A2∪A3∪A4∪A5
inaczej: ∪i=1,2,3,4,5Ai
ad.c
dokladnie jedna wadliwa
(A1∩A2'∩A3'∩A4'∩A5')∪(A1'∩A2∩A3'∩A4'∩A5')∪(A1'∩A2'∩A3∩A4'∩A5')∪
(A1'∩A2'∩A3'∩A4∩A5')∪(A1'∩A2'∩A3'∩A4'∩A5)
16 lut 23:20
Adamm: albo
∪l1, l2, l3, l4, l5 (Al1∩Al2∩Al3'∩Al4'Al5')
gdzie l1, l2, l3, l4, l5 przebiegają wszystkie permutacje 1, 2, 3, 4, 5
16 lut 23:27
Krzysiek60: Dobrze . dziekuje .
17 lut 09:18