trójkąty
kama: Proszę o sprawdzenie i wyjaśnienie jeśłi coś zle mam zrobione.
Dany jest trójkąt prostokątny równoramienny długość podstawy wynosi 8√2 oceń prawda czy fałsz
1.długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt wynosi 4−4√2 − fałsz
2. dlugosc środkowych tego trójkąta wynosi 4√5, 4√5, 4√2 −fałsz
3. środek ciężkośći tego trójkąta jest oddalony od wierzchołka kąta prostego o √8{3}√2
fałsz
4. dwusieczna kąta ostergo dzieli ramię tego trójkąta na odcinki 8(√2−1) i 8{2−√2)tego nie
wiem jak zrobić choć wydaje mi się że jak dodam te dwa boki to powinny mi dać 8√2 albo coś
źle myślę
16 lut 21:14
qulka: Błąd w 2. Prawda
16 lut 21:35
kama: jak ? w tym przypadku jedna środkowa to wysokośc i jak policzysz z pitagorasa to nie wyjdzie
16 lut 21:38
qulka: Środek ciężkości 8√2/3 bo nie wiem co tam masz
16 lut 21:39
qulka:
16 lut 21:42
16 lut 21:43
qulka: Więc ta wysokość to 4√2
16 lut 21:44
Eta:

|CD|=4
√2
2/
s= 4
√2 i
s=
√82+42=
√80=4
√5
3/ środkowe dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
| | 2 | | 2 | | 8√2 | |
to |SC|= |
| *|CD|= |
| *4√2= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
16 lut 21:52
Eta:

4/ z twierdzenia o dwusiecznej
| | 8 | | 8−x | |
|
| = |
| ⇒ ............. x= i 8−x=......... |
| | 4√2 | | x | |
16 lut 21:56
Eta:
@
qulka
Świetny rysunek ............ 21:42
16 lut 21:58
kama: wszystko jasne źle potraktowałam podstawę zrobiłam ja jako 8 reszta jasna jak słońce, dzięki
16 lut 22:05
Eta:
16 lut 22:05
qulka: Jak na telefon to i tak cudoo ...
16 lut 22:06
Eta:
16 lut 22:06