...
Olka: PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Mam w poniedziałek klasówkę. Pani podała nam to zadanie jako przykład, który "może się
przytrafić". Niestety nawet nie wiem jak się za to zabrać. Czy jest tu jakaś dobra duszyczka
która chciałaby podjąć się tego zadania?
Dany jest zbiór M={1,2,3,...,n}. Ze zbioru wszystkich podzbiorów zbioru M wybrano losowo ze
zwracaniem dwa zbiory M1,M2. Wyznacz prawdopodobieństwo tego, że
(a) oba wylosowane zbiory są jednoelementowe,
(b) oba wylosowane zbiory zawierają wspólny element ze zbioru M.
16 lut 20:51
g:
(a) P = [n/2n]2
|A| = n, |Ω| = 2n, [...]2 bo 2 razy losujemy
(b) P = 1 − (3/4)n
3/4 to pr.stwo że dany element zbioru M nie należy do M1 i M2 jednocześnie
(3/4)n bo musi być spełnione dla wszystkich elementów M
1 − ... bo liczymy pr.stwo zdarzenia przeciwnego.
16 lut 21:41
Olka: To juz jest całe rozwiązanie?
16 lut 21:43
g: A czego Ci brakuje?
16 lut 21:50
Adamm: a)
zbiorów jednoelementowych jest n
podzbiorów − 2
n
| | n | | n | | n2 | |
zatem prawd. wynosi |
| * |
| = |
| |
| | 2n | | 2n | | 4n | |
| | | |
b) prawd. że pierwszy zbiór ma k elementów to |
| (k≥1) |
| | 2n | |
| | | |
prawd. że drugi zbiór ma wspólny element to |
| = |
| | 2n | |
| | | | | | | |
(1/2n)( | (1−1/20)+ | (1−1/2)+...+ | (1−1/2n)= |
| | | | |
| | | | | | | |
=(1/2n)(2n−(1/2n)( | +2* | +...+2n* | ))= |
| | | | |
=(1/2
n)(2
n−3
n/2
n))=1−(3/4)
n
mam nadzieję że się nie pomyliłem
16 lut 21:53