matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Hospitala
Jojok:
Pomocy! Granica
tgx − 1 + cos3x
lim → 0
e
x
− e
−x
16 lut 20:42
Lech:
1/cos
2
x − 3sin 3x
lim
= 1/2 , na podstawie reguly de'Hospitala
e
x
+ e
−x
16 lut 21:46
Jojok:
a mógłbyś rozpisać to bardziej ?
16 lut 22:38
Lech:
1
( tg x ) ' =
, ( cos 3x ) ' = − 3sin3x , ( e
x
) ' = e
x
,
cos
2
x
( e
−x
) ' = − e
−x
17 lut 19:05