Czy znajdzie się ktoś kto zechce mi rozwiązać to zadanie?
Kristofeerr: Dane są funkcje
Dla jakich wartości x iloczyn tych funkcji przyjmuje wartość największą?
16 lut 20:31
Mila:
Podpowiedź:
| | 1+sin2x | |
Podstawienie za ułamek t= |
| |
| | | |
D
t=R
Trzeba by określić zbiór wartości,
na pewno t>0
f
1(t)=4+t
f
2(t)=6−t
g(t)=(4+t)*(6−t)=(−t
2+2t+24) parabola skierowana w dół
t
w=1, g(1)=25
Próbuj dalej
16 lut 21:30
Adamm: t=...
| | 6+(−4) | |
(6−t)(4+t) przyjmie wartość największą dla t= |
| =1 |
| | 2 | |
czyli 1+sin
2x=(x−π/2)
4+2 czyli x=π/2 (bo (x−π/2)
4+2≥2≥1+sin
2x, i (x−π/2)
4+2=2 dla
x=π/2, a równość faktycznie wtedy zachodzi)
odp. dla x=π/2
16 lut 21:31
Mila:
Znowu jesteś kolorowy
Adamie
16 lut 21:33
Kristofeerr: Mila? Niestety nie wiem jak dalej postepować
16 lut 21:41
Mila:
Adam już napisał, jeśli masz kłopoty ze zrozumieniem to podpowiem.
16 lut 21:46
Mila:
0≤sin
2x≤1 /+1
1≤1+sin
2x≤2 największa wartość f(x)=1+sin
2x to 2
z kolei
| | π | | π | |
(x− |
| )4+2≥2 i najmniejsza wartość wynosi 2 dla x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
Zatem tylko x= |
| może byc rozwiązaniem równania (*) |
| | 2 | |
sprawdzamy:
16 lut 21:54
Kristofeerr: Jejku, nie widziałem tego jak wszedłem w to zadanie

Dziękuję i przepraszam
16 lut 21:56
Mila:
16 lut 22:00