witam wszystkich, mógłby ktoś rozwiązać?
Olga: Istnieją takie liczby rzeczywiste a i b, że wielomian W(x) = x3 + ax + b
a)ma dokładnie trzy pierwiastki rzeczywiste
b)nie ma pierwiastków rzeczywistych
c)ma dokładnie cztery pierwiastki rzeczywiste
d)ma dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty
16 lut 20:12
Janek191:
a) Np. W(x) = x3 − 4 x + 2
d) Np. W(x) = x3
16 lut 20:23
PW: b) nieprawda (każdy wielomian stopnia trzeciego ma co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty).
c) nieprawda (liczba pierwiastków wielomianu liczona z krotnościami nie przekracza stopnia
wielomianu, dla wielomianów zespolonych o współczynnikach rzeczywistych jest równa stopniowi
wielomianu).
16 lut 22:50