Da się to szybko zrobić?
Antek: Mam pytanie czy da się szybko wyznaczyć liczebność takiego zbioru:
{n∊ℕ | φ(n) =8}
, Czyli zbiór liczb dla których funkcja Eulera przyjmuje wartość 8.
16 lut 19:36
Adamm: φ(n)=p1α1−1(p1−1)...pnαn−1(pn−1)
φ(11k)=11k−1*10≥8 więc liczb pierwszych ≥11 nie może być wśród rozkładu n
na liczby pierwsze
n=2a*3b*5c*7d
3|φ(7d) dla d≥1 więc musi być
n=2a3b5c
dla c≥2, 5|φ(5c), więc musi być c=1 lub c=0
b≥2 to 3|φ(3b) więc b=1 lub b=0
1. c=1
φ(5)=4
b=1 to φ(3)=2 i musi być φ(2a)=2a−1=1 czyli a=1 lub a=0
n=5*3*2 lub n=5*3
b=0 to
φ(2a)=2a−1=2 czyli a=2
n=5*22
2. c=0
b=1 to φ(2a)=2a−1=4 czyli a=3
n=3*23
b=0 to φ(2a)=2a−1=8 czyli a=4
n=24
zbiór={5*3*2, 5*3, 5*22, 3*23, 24}
ma 5 elementów
16 lut 21:13