Oblicz prawdopodobieństwo że tak wylosowana liczba jest parzysta.
La gringa: Ze zbioru Z = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} wybieramy kolejno bez zwracania 3 cyfry.
Układamy z nich w kolejności losowania, liczbę trzycyfrową.
Oblicz prawdopodobieństwo że tak wylosowana liczba jest parzysta.
−−−−−−−−−−−−−−−−−
|Ω| = 7*7*6 = 294 . Na pierwszym − wszystkie prócz 0,
Na drugim wszystkie oprócz cyfry pierwszej.
Na trzecim wszystkie oprócz cyfry drugiej i zera.
|A| = 7*7*4 = 196
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−< moja próba rozwiązania.
| | |Ω| | | 196 | | 40 | |
Czyli P(A) powinno być: |
| = |
| .  W książce wynik wynosi |
| . |
| | |A| | | 294 | | 49 | |
Rozwiązanie w niej jest pokazane metodą wariancji i dlatego nie bardzo rozumiem skąd wzięli
działanie:
| | 40 | |
|A| = V27 + 3*V26 + 6*1*3 = 240 i stąd im wyszło 240/294 = |
| . Mógłby mi ktoś |
| | 49 | |
objaśnić skąd to działanie?
Gdyż raczej wątpię by moje było dobrze i to książka się myliła, choć już było pare przypadków
16 lut 18:19
Blee:
Twoje rozwiązanie zakłada, że pierwsze dwie cyfry będą NIEPARZYSTE (a liczysz jakby były
dowolne)
Jak już to powinieneś:
4*3*4 + 4*4*3 + 3*4*3 + 3*3*2
czyli:
nieparzysta , nieparzysta, parzysta
nieparzysta, parzysta , parzysta
parzysta (bez 0), nieparzysta, parzysta
parzysta (bez 0), parzysta, parzysta
16 lut 18:31
PW: Na pewno nie wariancji.
Zastanów się, czy dobrze rozumiesz treść zadania. Twierdzą, że "układają w kolejności losowania
liczbe trzycyfrową". Muszą więc układać "od prawej do lewej" − pierwsza wylosowana cyfra to
cyfra jedności, druga − cyfra dziesiątek, trzecia − cyfra setek.
Przy odwrotnym porządku nie zawsze powstałaby liczba trzycyfrowa.
16 lut 18:31
PW: A licho, jak by nie układał, i tak nie zawsze powstanie liczba trzycyfrowa. treść zadania jest
źle sformułowana. Powinno być:
Wylosowane cyfry układamy w kolejności losowania. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób
ułożymy trzycyfrową liczbę parzystą.
Zbiór zdarzeń elementarnych Ω to zbiór wariacji 3−elementowych bez powtórzeń tworzonych ze
zbioru 8−elementowego.
| | 8! | |
|Ω|= |
| =6.7.8=336. |
| | (8−3)! | |
Nie wszystkie zdarzenia elementarne można utożsamić z liczbą trzycyfrową − nie są to ciągi typu
(0, x, y), x,y∊{1,2,...,7}, x≠y.
Liczenie
|Ω|=7
.7
.6=294
jest błędem − zakładamy, że zawsze musi się udać wylosowanie liczby trzycyfrowej, a w treści
zadania tego nie ma (nie powiedzieli np. że gdy wylosujemy 0 za pierwszym razem, to losujemy
od nowa).
16 lut 19:07
Mila:
wg mnie w książce było takie rozumowanie:
X={0,1,2,3,4,5,6,7} − 8 cyfr
1) liczba z cyfrą jedności równą 0
xy0− cyfra jedności ( parzysta) ustalona to pozostałe cyfry ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7}
V
72=7*6=42
2) Liczba z cyfrą dziesiątek równą 0
załóżmy, że cyfra jedności równa 2 lub 4 lub 6
x02 cyfra setek ze zbioru {1,3,4,5,6,7}
6*1*3=18
3) liczby bez zera w zapisie:
xy2
xy4
xy6
x,y ze zbioru 6− elementowego (z X zabrano 0 i jedną parzystą)
3*V
62=3*6*5=90
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Razem :
42+18+90=150
| | 150 | | 50 | | 25 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 294 | | 98 | | 49 | |
Masz tam w książce źle zsumowane.
Ten sam wynik ma
Blee 18:31
16 lut 20:48
PW: Ale dlaczego |Ω|=294?
16 lut 22:37
Mila:
Ma być liczba trzycyfrowa (?). Powinno być inne sformułowanie.
16 lut 22:40
La gringa: Dziękuję Mila, PW i Blee. Rzuciliście odrobinę światła na tą moją ciemnotę.
Widać książka dość często nie ma racji, no ale nie mi kwestionować skoro jestem zwykłym
uczniem. Jeszcze raz wielkie dzięki!
Będzie mi teraz łatwiej zrozumieć podobne zadania
17 lut 11:47
Jerzy:
|Ω| = 8*7*6 = 336
17 lut 11:55
Blee:
Jerzy. Omega jest budowanie na podstawie calej tresci zadania ktora mowi:
Losujemy 3 cyfyry i ukladamy (w kolejnosci losowania) z nich liczbe trzycyfrowa.
Na poczatku tak samo jak Ty zaatanawialem sie nad tym czy odrzucic losowania 012 z omegi.
Jednak trzeba to zrobic bo tresc zadania mowi wprost, ze brane pod uwage sa tylko te losowania
w ktorych mamy liczbe trzycyfrowa.
Oczywiscie, zadanie to lepiej aby miało trochę inaczej sformułowana treść, ale nie zmienia to
faktu ze omega winna byc 'okrojona' do 7*7*6
17 lut 12:15
Jerzy:
Ze zbioru Z = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} wybieramy kolejno bez zwracania 3 cyfry.
Zdarzeń elementarnych jest: 8*7*6
Co potem robimy z tymi cyframi, to inna para butów
17 lut 12:18
Blee:
Jerzy dlatego mówię − tresc powinna byc inaczej zapisana, aby nie było wątpliwość.
I dlatego też na początku się zastanawialem nad treścią zadania.
Jednak jesteś w błędzie, że nalezy budować omege na podstawie tylko ierwszego zdania.
17 lut 12:24
Jerzy:
Nie ma problemu, mamy inny pogląd na na ten temat

Może jszcze ktoś się wypowie.
17 lut 12:25
Jerzy:
I jeszce jedno. Gdzie jest wątpliwość , jeśli spośród 8 elementów losujemy koleno 3
bez zwracania ?
17 lut 12:27
Blee:
W kolejnym zdaniu masz ze uklada sie cyfry w kopejnosci losowania i otrzymujemy LICZBE
trzycyfrowa.
Jak juz tak bardzo chcesz tak widziec omege, to wtedy mamy tutaj prawdopodobienstwo warunkowe,
gdzie B −−− zdarzenie, ze wylosowana liczba jest liczba trzycyfrowa.
17 lut 12:31
Jerzy:
Skończmy tą dyskusję.Mamy różne zdania w tym temacie i kropka.
17 lut 12:34