Wielomiany - rozwiąż nierówność
Kacper: Rozwiąż nierówność
√x4 − x2 ≤ 4 − x2
Pytanie czy da się jakoś zgrabnie wyjść z pod pierwiastka?
16 lut 18:17
PW: Nie, spod pierwiastka nie da się wyjść.
Najpierw ustalić dziedzinę. Potem pomyśleć o prawej stronie − bywa ujemna, a więc dla takich x
nie ma rozwiązań.
16 lut 18:23
Adamm: x4−x2≥0
x=0 lub x2−1≥0
x≤−1 lub x=0 lub x≥1
musi być 4−x2≥0 ⇔ 2≥x≥−2
czyli mamy −2≤x≤−1 lub x=0 lub 1≤x≤2
x4−x2≤(4−x2)2
x4−x2≤16−8x2+x4
x2≤16/7
−4/√7≤x≤−1 lub x=0 lub 1≤x≤4/√7
16 lut 18:37