3.
Agata: Dla jakich wartości parametru a dane proste są równoległe, a dla jakich − prostopadłe?
a) x−a2y +2a = 0 , ax − y − 3 =0
b) (a − 1)x + (a − 2)y + 1 = 0 , ax + (2 − a)y + 1 = 0
16 lut 17:53
Blee:
a)
równoległa jeżeli:
prostopadła jeżeli:
analogicznie podpunkt (b)
16 lut 18:10
Agata: czyli?
17 lut 09:27
Krzysiek60: To znaczy czego nie rozumiesz ?
17 lut 09:33
Agata: no rozumiem kiedy są prostopadle i równoległe , ale co mam podstawic za a?
17 lut 09:34
Krzysiek60: Nic. Masz wyznaczyc a
17 lut 09:37
Krzysiek60: Potrafisz ?
17 lut 09:40
Agata: wyszło mi równolegle dla a = 1
prostopadle dla a =−1 , a w odp mam tez dla a=0
17 lut 09:43
Agata: nie wiem skąd to 0
17 lut 09:43
jc: Pierwsza prosta jest prostopadła do wektora (1, −a2), druga do wektora (a, −1).
Warunek prostopadłości: 0=(1, −a2)*(a,−1)=a+a2, czyli a=0 lub a=−1.
Warunek równoległości: 1=a3, czyli a=1.
17 lut 09:43
Agata: ale skąd to 0

?
17 lut 09:46
jc: Równanie a2+a=0 ma dwa rozwiązania: a=0 i a=−1.
17 lut 09:47
jc: Oczywiście, licząc tak, jak Blee zera nie uzyskasz.
17 lut 09:49
Agata: to inny wzór na równoleglosc?
17 lut 09:53
Agata: sorry prostopadlosc?
17 lut 09:54
Krzysiek60: Prostopadle
| a | | −1 | |
| = |
| ( tak sobie te (−1) zapisalem z eby lepiej bylo widac proprcje |
| a2 | | 1 | |
−a
2= a
−a
2−a=0
a(−a−1)=0
a=0 lub −a−1=0
17 lut 09:54
Krzysiek60: Te rownania prostych masz w postaci ogolnej
Sa wzory na rownoleglosc i prostopadlosc prostych w postaci ogolnej
Nie ma potrzeby przeksztalcac je do postacci kierunkowej
Poszukaj sobie w inetrnecie albo zajrzyj do ksiazki .
17 lut 09:58
jc: Krzysiek60, w Twoim rachunku a nie może być zerem, bo wcześniej dzielisz przez a.
Skąd bierzecie ilorazy?
Proste ax+by+c=0, Ax+By+C=0 są prostopadłe do siebie jeśli aA+bB=0, a równoległe
jeśli aB=bA.
Oczywiście a2+b2≠0 i A2+B2≠0, bo inaczej mielibyśmy całe płaszczyzny
lub zbiory puste.
17 lut 10:01
Krzysiek60: Mamy dwie proste
Ax+By+C=0
A'x+B'y+C'=0
Warunek rownoleglosci prostych jest taki
AB'−A'B=0
Warunek prostopadlosci prostych
AA'+BB'=0
Sprobuj policzyc teraz z tego b)
Tak
jc masz calkowita racje . Witaj
17 lut 10:09