Prosze o pomoc bo nie mam pojecia jak sie zabrac za to
Kasia: Graniastoslup prawidlowy trojkatny o krawedzi podstawy a przecieto plaszczyzna przechodzaca
przez wierzcholki A1, C oraz punkt D(srodek krawedzi AB). Pole otrzymanego przekroju jest
rowne S. Oblicz cosinus kata jaki plaszczyzna przekroju tworzy z dolną podstawa, oraz wyznacz
objętość tego graniastoslupa.
16 lut 17:15
16 lut 17:36
16 lut 17:44
Kasia: Nie mam pojecia skad sie to wzielo

moglabys wyjasnic?
16 lut 23:37
Kasia:
16 lut 23:37
aniabb: które?
16 lut 23:43
aniabb:

Pole S=d•a
√3/4 więc d= 4S/a
√3
16 lut 23:47
aniabb:

pitagoras H
2+(a/2)
2 = d
2
| | a/2 | |
o faktycznie cosα to |
| |
| | d | |
16 lut 23:51
aniabb: objętości chyba już nie muszę
16 lut 23:52
Kasia: Dzieki wielkie 🤗
17 lut 00:55