matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż układy równań
Asia:
Pomoże ktoś?
1
1
1
+
=
x
y
2
1
1
1
−
=
x
2y
4
Robię to tak:
1
1
1
1
+
=
/ *
x
y
2
2
1
1
1
−
=
x
2y
4
1
1
1
+
=
2x
2y
4
1
1
1
−
=
x
2y
4
_____________________ +
2
2
=
3x
4
i teraz mnożę "na krzyż" 8 = 6x
8
= x
6
4
= x
3
Wtedy y=−4
16 lut 17:01
Adamm:
a=1/x, b=1/y masz układ równań liniowy rozwiązujesz na a i b prościej?
16 lut 17:02
Adamm:
a+b=1/2 a−(1/2)b=1/4 (3/2)b=1/4 b=1/6, a=1/3 x=3, y=6
16 lut 17:04
Adamm:
byłoby dobrze, tylko 1/2+1=3/2 a nie 2/3
16 lut 17:06
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick