2
Agata: Jaki kąt tworzy z osią OX dana prosta?
a) √3x −3y = 2
16 lut 16:56
the foxi:
a=tgα, gdzie α to kąt nachylenia danej prostej do osi OX
tgα=√3
Dla jakiego kąta z przedziału (0o;180o) tgα=√3?
16 lut 17:10
Agata: 60 stopni
16 lut 17:20
aniabb: najpierw zamień na kierunkową y=√3 / 3 x−2/3 tg 30° =√3 / 3
16 lut 17:22
the foxi:
Ajjj, faktycznie
16 lut 17:24
Agata: √3 / 3 x + y = 1 a w tym?
16 lut 17:34
Agata: mi sie wydaje, ze tez 30 stopni
16 lut 17:35
aniabb: y= −√3 / 3 x − 1 więc 150°
16 lut 17:37
Agata: a tu ? 9x − 3√3y=4
16 lut 17:43
Agata: mi wychodzi a= √3 /3
16 lut 17:43
Agata: czyli 30 stopni, a w odp jest 60 ..
16 lut 17:44
Agata: jednak wyszło 60
16 lut 17:46
Agata:
16 lut 17:46
16 lut 17:46