geo
Agata: Wyznacz równanie przechodzącej przez punkt ( √3 −2) oraz :
a) prostopadlej do prostej 3√6x −6y −4 =0
b) nachylonej do osi OX pod kątem 120*
16 lut 16:31
the foxi:
| | √6 | | 2 | |
a) innymi słowy prostopadłej do prostej y= |
| − |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | √6 | |
taka prosta będzie mieć równanie postaci y=− |
| +b |
| | 3 | |
| | √6 | | √6 | |
(ponieważ |
| * (− |
| )=−1) |
| | 2 | | 3 | |
b znajdujesz pozostawiając do powyższego wzoru współrzędne punktu
b)
y=ax+b, gdzie a=tgα ⇒ a=tg120
o ⇒ a=−
√3
y=−
√3x+b
b znajdujesz analogicznie jak w a)
16 lut 16:38
Agata: a co sie stało z ''x '' w podpunkcie a ?
16 lut 16:47
the foxi:
"Zjadłem"
| | √6 | | 2 | |
Szukamy prostej prostopadłej do y= |
| x− |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | √6 | |
Będzie ona miała wzór y=− |
| +b, gdzie b należy wyliczyć pozostawiając za x i y |
| | 3 | |
współrzędne z punktu.
16 lut 16:49
16 lut 16:50
Agata: Czyli te 2 z licznika i mianownika sie skróciły?
16 lut 16:54
the foxi:
Nie rozumiem, pytasz o to skąd wziął się ten drugi współczynnik przy x?
| | 1 | |
Prosta y=a1x+b prostopadła do innej prostej y=a2x+b ma współczynnik kierunkowy a1=− |
| |
| | a2 | |
| | 1 | | 2 | | 2√6 | | √6 | |
Więc żeby znaleźć a2, liczymy − |
| =− |
| =− |
| =− |
| |
| | | | √6 | | 6 | | 3 | |
16 lut 16:58
Agata: A ok ok , licze to b i wychodzi mi chyba ze

wychodzi mi b= 2− (
√6/3)
16 lut 17:13
the foxi:
−2=
√2+b
b=−2−
√2
| | √6 | |
Więc szukana prosta ma wzór y=− |
| x−2−√2 |
| | 3 | |
16 lut 17:23
Agata: Dzięki!
16 lut 17:31