Cosinus kata
Szymi: Proszę o pomoc.
oblicz cosinus kąta ostrego rombu wiedząc że prosta przechodząca przez jego wierzchołek
dzieli ten kat w stosunku 1:3 zaś przeciwlegly bok odpowiednio w stosunku 3:5
16 lut 14:03
q: przekątna dzieli kąt na pół więc ta prosta jest dwusieczną górnego trójkąta
16 lut 14:14
q: cos = 7/18
16 lut 14:21
Szymi: Mógłbyś pokazać co dalej bo nie widzę tego
16 lut 14:49
q:

dwusieczna więc 8x/3x = d/5x. zatem d=40x/3
tw cosinusów cos2α=5/6
cos4α=2(5/6)
2−1 = 7/18
16 lut 15:00
Szymi: Okej dzieki
16 lut 15:19