Witam, nie wiem czy przy pierwiastkach należy rozpatrzyć także wariant ujemny
KALO: Udowodnij, że √44,(4)+√2,(7)=8,(3)
16 lut 12:15
Jerzy:
A co to jest "wariant ujemny" ?
16 lut 12:19
KALO: Np. √44,(4)=√4009=203 lub −203
16 lut 12:21
Krzysiek60: Ja Ci zaraz dam wariant ujemny .
Przeczytaj definicje pierwiastka arytmetycznego
16 lut 12:27
PW: Ano widzisz,
KALO. Mylisz rozwiązania równania
| | 400 | |
z pierwiastkiem kwadratowym z liczby |
| . |
| | 9 | |
I klapsy.
16 lut 12:44
Janek191:
| | 3 | | 1 | | 25 | |
8,(3) = 8 |
| = 8 |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
wiec
| | 20 | | 5 | | 25 | |
√44,(4) + √2,(7) = |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
16 lut 14:47