Ile zer ma na końcu liczba
Maciess: a) 15!
b)30!
c)100!
16 lut 10:15
aniabb: a) 3 b)7 c) 24
16 lut 10:33
Krzysiek60: b) 6
16 lut 10:48
qulka: 25 zawiera dwie 5
16 lut 10:54
Maciess: Bardziej mi chodziło jak do tego dojść bez użycia kalkulatora. Ktos może wyjaśnić?
16 lut 10:57
Krzysiek60: dzien dobry

nie rozumiem
16 lut 10:59
Maciess: Krzysiek twoja odpowiedź jest zla. Ania podała poprawne.
16 lut 11:15
Krzysiek60:
[100}{5}]=20
czyli 100! ma 24 zera na koncu
Nie rozumiem dlaczego 30! ma 7 zer na koncu
16 lut 11:19
Maciess: Mam rozpisywać na czynniki i liczyc? Dla 15 jeszcze da radę, ale na 100 jest trochę duzooo
liczenia
16 lut 11:21
Maciess: Dlaczego dzielisz przez 5? Bo 5! Jako pierwsza na zero na końcu?
16 lut 11:22
Blee:
Maciess o liczbie zer bedzie decydowala liczba liczb podzielnych przez 5 i 25 (bo 5*2 = 10 ...
a samych liczb podzielnych przez 2 bedzie o wiele wiecej)
16 lut 11:23
Blee:
Tak wiec 100! Posiada DOKLADNIE 20liczb podzielnych przez 5 i dodatkowo 4 podzielne przez 25
Dlatego tez bedziemy mieli 20+4 zer na koncu
Innymi slowy: po rozkladzie na iloczyn liczb pierwszych 5 bedzie wystepowala 24 razy, 2 na
pewno wiecej ... wiec bedziesz mial iloczyn 1024*'inne liczby' co daje Ci 24zera
16 lut 11:25
Krzysiek60: Nie wiem jak to zgrabnie napisac
W rozkladzie na czynniki jest wiecej dwojek niz piatek
Teraz zeby policzyc ile jest zer na koncu to musisz policzyc policzyc ile jest piatek w tej
liczbie bo 2*5=10 czyli 0 na koncu
czyli dana liczbe dzielisz przez 5 i bierzesz czesc calkowita
np ile zer ma 1000!
to tak
czyli 1000! ma na koncu 200+40+8+1 zer
16 lut 11:29
Krzysiek60: Blee a czemu 30! ma 7 z er na koncu ?
16 lut 11:31
qulka: Bo masz 6 podzielnych przez 5 ale w tym 25 ktore ma 2 piatki wiec razem 7
16 lut 11:35
qulka: Albo twoja metodą 30/5 =6 6/5=1 więc 6+1 =7
16 lut 11:36
Krzysiek60: No jasne .
Przeciez jeszcze 6 mozna podzielic przez 5
Dziekuje Ci
16 lut 11:42
Maciess: O teraz rozumiem, dziękuję Wam
16 lut 11:45
Mila:
30!
Liczymy ile jest piątek w rozkładzie na czynniki pierwsze.
6+1=7
16 lut 16:25