ciagi liczbowe
q: Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o numerach parzystych wiedząc, że suma
n początkowych wyrazów o numerach nieparzystych wynosi 3n2 −5n.
Doszłam do tego, że:
a1 = S1 = 3−5 = −1
a3 = S2 − S1 = 3*22 − 5*2 − (3−5) = 4
Skoro a3 = a1 + 2r to r = 3 dla ciągu an (czyli r = 6 dla poszczególnych ciągów wyrazów
parzystych i nieparzystych).
Czy według was do tego momentu jest dobrze? Co dalej?
16 lut 09:28
Jerzy:
Błędy rachunkowe i merytoryczne:
a1 = 3 − 5 = −2
a1 + a3 = 3*22 − 5*2 = 2 ⇔ a3 = 2 − (−2) = 4
a3 = a1 + 2*r → z tego pilicz r
16 lut 09:41
q: Czyli mamy:
4 = −2 + 2r
2r = 6
r = 3
i co dalej?
16 lut 09:50
Jerzy:
Teraz widzę,żę a3 masz policzone dobrze.
Dla całego ciągu r = 3
16 lut 09:51
q: Tak, po prostu pomyliłam się przy przepisywaniu i stąd ten "błąd rachunkowy".
Dla całego rzeczywiście r = 3, ale rozpatrując jakby oddzielnie oba ciągi to r = 6.
Czyli wyraz a
2 według mnie staje się pierwszym wyrazem ciągu tego z wyrazami parzystymi, a r
jest dla tego ciągu równe 6.
Teraz chciałam to podstawić do wzoru na sumę, ale odpowiedź wychodzi mi inna niż w
odpowiedziach.
| | 3n2 − n | |
Poprawna odpowiedź to Sn = |
| . |
| | 2 | |
Skąd to się wzięło?
16 lut 10:05
q: .
16 lut 10:32
Jerzy:
Dla wyrazów parzystych mamy:
b
1 = 1 i r = 6
b
n = b
1 + (n − 1)*6 = 6n − 5
| | 1 + 6n − 5 | | 6n − 4 | |
Sn = |
| *n = |
| *n = 3n2 − 2n |
| | 2 | | 2 | |
16 lut 10:59
q: Wyszło mi dokładnie tak samo, aczkolwiek odpowiedź jest inna.
Poza tym podstawiając odpowiednie wartości n przy tym wzorze, który nam wyszedł − nie wychodzą
poprawne odpowiedzi.
Np. dla n = 2 Sn = 8, a powinno wyjść 7.
Coś jest więc nie tak.
16 lut 11:25
q: .
16 lut 11:37
Jerzy:
Ciąg a
n: − 2 , 1 , 4 , 7 , 10 , 13 , 16 , 19
S
4 ( parzystych) = 1 + 7 + 13 + 19 = 40
Policzmy S
4 z "naszego" wzoru: S
4 = 3*4
2 − 2*4 = 48 − 8 = 40
| | 3*42 − 4 | |
Policzmy S4 z odpowiedzi: S4 = |
| = U{48 − 4}[2} = 22 |
| | 2 | |
16 lut 11:44
Jerzy:
11:25
Dla n = 2 masz: 1 + 7 = 8 i z "naszego" wzoru: S2 = 3*22 − 2*2 = 12 − 4 = 8
16 lut 11:50