Turniej szachowy
Krzysiek60: No nic . Dam to zadanie
W turnieju szachowym rozegranym systemem kazdy z kazdym biora udzial 3 druzyny ozanczone
odpowiednio
d1 d2 i d3
Wynik (wygrana lub przegrana lub remis) jest zdarzeniem losowym
Opisz zbior zdarzen elementarnych
Ile ich jest ?
a) wypisz wszystkie zdarzenia elelemtarne sprzyjajace zdarzeniom
A− druzyna d1 odniosla dokladnie jedno zwyciestwo
B− druzyna d2 odniosla dokladnie jedno zwyciestwo
C− druzyna d3 odniosla dokladnie jedno zwyciestwo
b) wypisz wszystkie zdarzenia elementarne sprzyjajace zdarzeniom
AUB , A∩B , A∩B∩C , AUBUC, A∩B'
16 lut 09:13
Jerzy:
Cześć

Ile odbyło sie spotkań ?
16 lut 09:17
Krzysiek60: Witaj

Wedlug odpowiedzi ten turniej sklada sie z 3 spotkan
To juz moje przemyslenie bo druzyna d
1 gra z druzyna d
2 (1 spotkanie ) druzyna d
1 gra z
druzyna d
3( drugie spotkanie ) i druzyna d
2 gra z druzyna d
3 (3 spotkanie )
16 lut 09:24
Jerzy:
Tak, ale przy większej ilości drużyn liczy się to kombinacjami.
| | | |
Jeśli startuje n drużyn , to ilość spotkań liczymy: | |
| | |
16 lut 09:29
Krzysiek60: To jest dla mnie bardzo ciekawa uwaga
Teraz chcialbym opisac zbior zdarzen elelmtarnych
W ksiazce mam tak Ω= {ω= (x, y,z) } gdzie x oznacza wynik (2 wygrana , 1− remis ,0−przegrana
odnosnie 1 wymienionej druzyny)
spotkania druzyn d1 i d1 2
y− oznacza wynik (2− wygrana 1 − remis 0− przegrana odnosnie pierwszsej wymienionej druzyny )
spotkania druzyn d1 i d3
z− oznacza wynik (2−wygrana 1 −remis 0 −przegrana odnosnie pierwszsej wymienionej druzyny
) spotkania druzyn d2 i d3
16 lut 09:40
Krzysiek60: I teraz przydaloby sie wypisac ten zbior zdarzen zeby go policzyc
Tylko jak
d1, d2= {(2,1,0) (0,1, 2) }
d1 d3}={(2,1 0) (0, 1 2) }
d2 d3= {(2,1 0 ( 0 ,1 2)
Czy teraz musimy przy liczeniu zdarzen elementarnych uwzglednic to czy np remis w spotkaniu
druzyn d1 i d2 to to samo zdarzenie elementrane
Nie wiem co tutaj napisac .
16 lut 09:50
Krzysiek60: Albo to moze tak
d1d2 = {(2,0) ( 1,1) (0,2) }
d1− d3= {(2,0) (1,1) (02) }
d2 − d3= { (2,0) (1,1) (0,2) }
Cos za malo w tej Ω
16 lut 09:55
Krzysiek60:
16 lut 10:21
Jerzy:
Dobrze. Skoro są trzy mecze i w każdym może zapaść jeden z trzech wyników,
to wszystkich możliwych wyników jest 3*3 = 9
16 lut 11:01
Krzysiek60: czyli post 9 : 55 jest OK . tak powiniem rozpisac .
Teraz mam w odpowiedzi ze zdarzeniom A i B sprzyja po 12 zdarzen elelemntarnych a zdarzeniu C
−19 .
za nic tego nie moge rozkimac
16 lut 11:04
Krzysiek60: Jerzy
Cos chyba jest nie tak bo dla A∩B∩C= {0, 2,0} wiec musi to byc rozpisane inaczej
16 lut 11:16
Jerzy:
Nie do końca rozumiem dlaczego ( muszę się zastanowić),ale autor zadania pewnie liczy
tak:
Zdarzenie elementarne: (X,Y,Z) i X = 0,1,2 ; Y = 0,1,2 ; Z = 0,1,2
a więc wszystkich mozliwości jest 33 = 27 ( trzyelementowe wariacje z powtórzeniami
zbioru trzyelementowego)
16 lut 11:22
Krzysiek60: Niech ktos podpowie jak to zaczac wypisywac
16 lut 13:55
Pytający:
Zgodnie z oznaczeniami z postu z 9:40 mamy:
A − drużyna d1 odniosła dokładnie jedno zwycięstwo
Czyli do A należą wszystkie trójki postaci (2,1,z), (2,0,z), (1,2,z), (0,2,z).
A={(2,1,0),(2,1,1),(2,1,2), (2,0,0), (2,0,1), (2,0,2), (1,2,0), (1,2,1), (1,2,2), (0,2,0),
(0,2,1), (0,2,2)}
B − drużyna d2 odniosła dokładnie jedno zwycięstwo
Czyli do B należą wszystkie trójki postaci (0,y,1), (0,y,0), (2,y,2), (1,y,2).
B=...
C − drużyna d3 odniosła dokładnie jedno zwycięstwo
Czyli do C należą wszystkie trójki postaci (x,0,2), (x,0,1), (x,2,0), (x,1,0).
C=...
16 lut 14:49
Krzysiek60: dziekuje CI na razie
W razie watpliwosci dopytam .
16 lut 15:12
Krzysiek60: Niestety ja tego nie czaje
O ile jescze rozumiem ze d1 odniosla dokladnie jedno zwyciestwo dla (2,1,z) i (2,0,z) to
dlaczego jescze (1,2 z) i (O,2 z )
Przeciez np (0,2,0) ja to rozumiem tak d1 przegrala z d2 i d1 przegralo z d3 to
tutaj nie odnioslo zwyciestwa .
16 lut 18:09
Pytający:
(2,1,z) oznacza:
2 // w meczu d
1 z d
2 pierwsza wymieniona drużyna (d
1) wygrała
1 // w meczu d
1 z d
3 był remis
z // w meczu d
2 z d
3 każdy możliwy wynik
(2,0,z) oznacza:
2 // w meczu d
1 z d
2 pierwsza wymieniona drużyna (d
1) wygrała
0 // w meczu d
1 z d
3 pierwsza wymieniona drużyna (d
1) przegrała
z // w meczu d
2 z d
3 każdy możliwy wynik
(1,2,z) oznacza:
1 // w meczu d
1 z d
2 był remis
2 // w meczu d
1 z d
3 pierwsza wymieniona drużyna (d
1) wygrała
z // w meczu d
2 z d
3 każdy możliwy wynik
(0,2,z) oznacza:
0 // w meczu d
1 z d
2 pierwsza wymieniona drużyna (d
1) przegrała
2 // w meczu d
1 z d
3 pierwsza wymieniona drużyna (d
1) wygrała
z // w meczu d
2 z d
3 każdy możliwy wynik
Acz zgadzam się, te oznaczenia nie są zbyt intuicyjne.
16 lut 19:15
iteRacj@: @Pytający
trójki dotyczące pojedyńczego zwycięstwa drużyn A i C są dla mnie jasne
ale chciałabym się dopytać się o drugi punkt czyli zdarzenia dotyczące pojedyńczego zwycięstwa
drużyny B
o jej wynikach dowiadujemy się z wartości x i z, podany wynik meczu w 'z' dotyczy d2, wynik
'x' dotyczy jej przeciwnika d1
(0,y,1) −zwycięstwo d2 w meczu z d1→0, y obojętne, brak zwycięstwa=remis d2 w meczu z d3→1
(0,y,0) −zwycięstwo d2 w meczu z d1→0, y obojętne, brak zwycięstwa=przegrana d2 w meczu z
d3→0
(2,y,2) −przegrana d2 w meczu z d1→2, y obojętne, zwycięstwo d2 w meczu z d3→2
(1,y,2) −brak zwycięstwa=remis d2 w meczu z d1→1, y obojętne, zwycięstwo d2 w meczu z d3→2
czy to jest właściwe odczytanie tych wyników?
16 lut 19:24
Pytający:
Tak, właściwe (według oznaczeń z odpowiedzi z książki, które
Krzysiek przytoczył o 9:40),
droga
Iteracjo.
16 lut 19:54
Krzysiek60: Ja na razie to trawie .
16 lut 19:58
Krzysiek60: iteRacjo
Masz mozliwosc pozyczenia Wieslaw Szlenk Rachunek prawdopodobienstwa dla klasy IV liceum
ogolnoksztalcacego i technikum ?
Dobrze byloby bo bym pisal nr zadania i strone
16 lut 20:07
Mila:
Przechodź dalej , będą zadania, to zrozumiesz na konkretach.
16 lut 21:32
iteRacj@:
@Pytający Bardzo dziekuję za sprawdzenie tego, co napisałam.
@Krzysiek60 jeśli to zadanie jest ze Szlenka i to które wstawiłeś wczoraj też, to nie wiem, czy
ja w ogóle tę czwartą klasę skończyłam...
pozostanę przy zbiorze OE
16 lut 21:37
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu 
Tak srednio na jeza to rozumiem ale moze tak jak mowisz bedzie
IterRacj@ wolabym gdybys pisala po prostu Krzysiek
Ja tez nie wiem czy skonczylem 5 technikum
16 lut 21:46